NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.
Vloženo 22. 02. 2017.

STUDÁNKA U RYCHNOVA NAD KNĚŽNOU
Tato aktualita je z nedalekého Rychnovska.

Stalo se to tak, že moje žena dostala zážitkový dárek do Hotelu "Studánka" u Rychnova nad Kněžnou a byla tak laskavá, že mě vzala sebou.
A protože pobyt i místo bylo ještě příjemnější, než naše optimistické očekávání, rozhodl jsem se nenechat si dojmy pro sebe. A také přidat další informace pro ty, kteří o Studánce slyšeli a možná se tam i chystají.
Vřele doporučujeme.


Nejdříve trochu historie:
Zdroj: hkregion.cz:

Letovisko Studánka.
Areál v přírodním parku les Včelný, který již od 17. století sloužil k lázeňským účelům.
Ve zmíněném lese vyvěralo několik pramenů léčivé vody a v polovině 18. století u nich byla vystavěna kaplička Panny Marie. Skromnou lázeňskou budovu se dvěma dřevěnými vanami, ohřívacím zařízením a nejnutnějším vybavením později doplnila malá lesní hospoda.

V 70. letech 19. století byla lázeňská budova spojena s hospodou, restaurací a lůžkovým zařízením, čímž se Studánka stala malými klimatickými lázněmi pro delší pobyt letních hostů. Letovisko si téměř ihned získalo popularitu hostů z vyšší společnosti, např. spisovatelů, univerzitních profesorů nebo lékařů.

Někteří se sem vraceli pravidelně a přiváděli další zájemce o klid a pohodu v lesní samotě. Společenský a kulturní ruch města se koncem 19. století stále častěji přenášel do přírodního prostředí Studánky - konaly se zde různé koncerty, sjezdy abiturientů gymnázia, slavnosti všeho druhu i sportovní zápolení, soutěže, výstavy i přehlídky módy.

Když v roce 1907 vzniklo Studánecké družstvo, postavilo z výtěžků spolkové činnosti hřiště. O zvelebení Studánky se staral místní odbor Klubu československých turistů, založený po roce 1880. Město uskutečnilo v roce 1930 rozsáhlou přestavbu hlavní budovy podle plánů architekta ing. Františka Šímy a rozšířilo restauraci o velký moderní sál. V té době už potřetí zanikly lázně a léčivý účinek vody nahradilo zdravé lesní klima posilované chutnými jídly a nápoji všeho druhu.
Zdroj foto: internet historické foto RK.
V roce 2006 koupil hotel, vilu a přilehlé pozemky nový majitel. V roce 2008 postupně došlo k vystavění nové budovy hotelu, rekonstrukci vily a v dalších letech je v plánu dobudování okolní infrastruktury.










Rychnov nad Kněžnou - Historie letoviska Studánka sahá až do 16. století, kdy zdejší les Včelný spravovali včelaři a dodávali med na královský stůl. Na konci 17. století vyrostly ve zdejším lese kolem pramenů léčivé vody klimatické lázně.
Za první republiky sem jezdila společenská, kulturní i politická smetánka z Rychnova nad Kněžnou a okolí, ale i z Prahy. Areál si prošel úplným zpustnutím i celkovou obnovou.
Zdejší restaurace si zakládá na tom, že vaří podle rychnovské obyvatelky, české buditelky, spisovatelky a kulinářky Magdaleny Dobromily Rettigové. A největší hit?
"Zcela jednoznačně tradiční svíčková podle Rettigové. Můžete zkoušet všechny možné kuchyně a trendy, ale když umíte udělat dobrou svíčkovou, tak je zcela bezkonkurenční. Podle statistik vydaných pokrmů nekompromisně vede celých pět let, co letovisko provozujeme," říká jeho ředitel Petr Čermák.

Rozhovor aktualne.cz - výběr:
Aktuálně.cz: Historie letoviska Studánka uprostřed rychnovských lesů je poměrně dlouhá. Můžete ji stručně přiblížit?
Petr Čermák: Historie letoviska Studánka se píše již od přelomu 17. a 18. století. Bylo tu výletní místo, poutní místo, vznikla kaple, ubytovací zařízení, restaurace, vyhlášené vzdušné lázně. Zlatou érou Studánky bylo období první republiky, kdy se stala vyhlášeným místem i pro pražskou politickou a kulturní smetánku. Dokonce místní patrioti tvrdí, že se říkalo "Rychnov nad Kněžnou u Studánky". Paradoxně druhá vlna boomu návštěvnosti byla v 80. letech, kdy zařízení bylo už značně zdevastované, ale pořádaly se tu vyhlášené podnikové akce a diskotéky.

A.cz: Pamatuji, že zhruba před patnácti lety jsme tu procházeli po turistické značce a bylo to tu zarostlé, budova polorozpadlá, snad i vyhořelá. Jak se vám podařilo hotel a restauraci obnovit?
Petr Čermák: Majitelé, manželé Burianovi, kteří mají k tomuto místu, coby místní, vztah, koupili tuto ruinu v roce 2006, v roce 2008 začala rekonstrukce a 10. 10. 2010 jsme otevírali.

A.cz: Pro místní to musela být velká událost. Přece jen letovisko Studánka bylo dlouhé desítky let pojmem, jenž přesahoval hranice regionu.
Petr Čermák: Týden před slavnostním otevřením jsme dělali "Den otevřených dveří". Místní mě varovali, že přijde hodně lidí. Ale říkal jsem si, co to může být "hodně lidí" v Rychnově nad Kněžnou, počítal jsem tak s 1500 návštěvníky. Za víkend přišlo 10 tisíc lidí a v sobotní špičce tu stáli na prohlídku přes dvě hodiny. A to upozorňuji, že jsme jim nic nedávali. Tehdy jsem si uvědomil historickou sílu místa. Snažili jsme se na historii navázat.

A.cz: Vaše restaurace nese název Magdaleny Dobromily Rettigové, nejslavnější české kulinářky, která svou nejznámější knihu, Domácí kuchařku, napsala v době, kdy pobývala v Rychnově nad Kněžnou.
Petr Čermák: Ano, Magdalena Dobromila Rettigová byla velkou osobností, nejen lokálního významu. Kromě toho, že napsala proslulou kuchařku, tak byla i významnou českou buditelkou a emancipovanou feministkou v tom nejlepším slova smyslu. Naše restaurace se jmenuje Magdaleny Dobromily podle ní a v jídelním lístku máme oddíl s jídly podle jejích receptur.

A.cz: Co nabízíte dnes za její speciality?
Petr Čermák: Kapra pečeného na šalvěji, konfitované kachní stehno, tradiční svíčkovou na smetaně nebo zvěřinové výpečky. Máme i vlastní cukrářku, která nám připravuje vše od sušenky ke kávě po zákusky. Často také podle Dobromily Rettigové.

A.cz: Na jaké další pokrmy sem lidé jezdí?
Petr Čermák: Lidé sem jezdí na naši vyhlášenou kulajdu podle Rettigové a také na zvěřinu. Náš pan majitel je vášnivý nimrod, takže veškerá zvěřina je rovněž místní. Místní je ostatně i voda. V celém rozvodu hotelu je zdejší pramenitá voda. Navíc džbán zdejší pramenité vody dáváme hostům zdarma, neúčtujeme ji. Setkáte se s ní všude, od vodovodního kohoutku na pokoji, přes vodu na vaření, kávu až po vodu v bazénu.
autor: Zuzana Hronová, zdroj aktualne.cz, informace z roku 2015:


  
A co nabízí samotný hotel Studánka?

Hotel Studánka.

Hotel nabízí UBYTOVÁNÍ v kategorii 3* i 4* s kapacitou 65 lůžek ve 28 pokojích - depandance *** s kapacitou 35 lůžek na 19 pokojích - Wi-Fi zone, nadstandardní pokoje s vanou, bezbariérový přístup i pokoje - nadstandardní pokoje s vanou, bezbariérový přístup - kongres, společenské události - wellness - relaxační bazén, vířivka, sauny, pára, solná stěna, masáže - beauty - kosmetika, pedikúra, manikúra - sport a zábava - bowling, minigolf, lanové centrum, vyjížďky na koních - výlety po okolních památkách a do lyžařských středisek - restaurace, vinárna, kavárna - česká kuchyně a speciality M. D. Rettigové, moučníky z vlastní cukrárny Nuda je to jediné, co u nás neprožijete!

HOTEL STUDÁNKA je situován za branami města Rychnov nad Kněžnou. Města s bohatou historií i současným společenským životem. V klidném, romantickém prostředí, s výhledem do zeleně Lesa Včelného. Pohádkové místo sloužilo již od 17. století k lázeňským a rekreačním účelům a uspokojí i požadavky dnešní moderní společnosti.
Svou architekturou zapadá nově vystavěný hotel do krásného přírodního prostředí a nabízí již v minulosti ceněné trumfy - léčivou vodu, okolní přírodu, příznivé klimatické podnebí, ale i moderní možnosti relaxace s využitím nejmodernějších wellness technologií. Můžete relaxovat v bazénu a vířivce, absolvovat zkrášlovací procedury a masáže nebo vyrazit pěšky do přírody, na koně, brusle či výlet za krásami a památkami tohoto kraje.

Hotel nabízí UBYTOVÁNÍ v kategorii 3* i 4* hotel *** / **** 65 lůžek ve 28 pokojích vila u hotelu ** s kapacitou 35 lůžek na 19 pokojích Wi-Fi zone, nadstandardní pokoje s vanou, bezbariérový přístup i pokoje KONGRES.

Hotel Studánka je vhodným místem pro konání školících akcí, pracovních zasedání, seminářů, prezentačních akcí, konferencí a kongresů. Velkou předností letoviska Studánka je široký rozsah doprovodných služeb, které hotel nabízí a příroda v okolí hotelu.
Nenechte si ujít mimořádnou příležitost spojit školící aktivity s množstvím relaxačních (wellnes, beauty, bazén) a sportovních činností (minigolf, lanové centrum, cykloturistika, brusle in-line ad.)

RELAXACE - wellness - relaxační bazén, vířivka, sauny, pára, solná stěna, masáže - beauty - kosmetika, pedikúra, manikúra - sport a zábava - bowling, minigolf, lanové centrum, vyjížďky na koních - výlety po okolních památkách a do lyžařských středisek

GASTRONOMIE - restaurace, vinárna, kavárna - česká kuchyně a speciality M. D. Rettigové, moučníky z vlastní cukrárny Nuda je to jediné, co u nás neprožijete!

Pokoje v hotelu:
Všechny hotelové pokoje mají svůj název a příběh. Můžete bydlet U Vodníka, V Říši baječin nebo např. U tří koček. Nad pokojem je umístěn keramický medailonek a v pokoji pověst vztahující se k danému pokoji. Celý pokoj je tematicky laděný do jedné barvy, tón v tónu. Pověsti pocházejí z okolí hotelu a přilehlého lesa Včelného. Pokoje mají vybavení plně odpovídající tříhvězdičkovému standardu a snadné připojení k internetu. Na všech pokojích jsou LCD televizory, sejfy a minibary. Každý pokoj má vlastní sociální zařízení. Pokoje jsou nekuřácké, stejně jako celý hotel, včetně restaurace. Kouří se pouze ve vinárně.
Hendikepovaní hosté shledají náš hotel velmi pohodlně přístupným a jeden z pokojů je určený přímo pro hendikepované. V ceně ubytování je zahrnuta snídaně formou bohatého teplého i studeného bufetu a bezplatná návštěva hotelového Bazénového centra - relaxační bazén, vířivka, Kneippův chodník. Děti do 3 let mají pobyt zdarma bez nároku na samostatné lůžko. Od 6 do 12 let platí děti 50% z ceny. Zvlášť se platí masáže, sauny, beuty, konzumace z minibaru a ostatní služby.
Parkování u hotelu je bezplatné. V hotelu je možný pobyt s malým psem nebo kočkou.

Pokoj 3* Vybavení:
WIFI zone, LCD TV, minibar, sejf, kufrbox, pracovní stůl, balkon - Sedm z těchto pokojů je propojeno uzamykatelnými dveřmi. Pokud tedy chcete spát odděleně od dětí nebo být v kontaktu s přáteli, lze tyto dveře odemknout a využívat průchodu mezi dvěma pokoji. - vlastní sociální zařízení se sprchovým koutem nebo vanou, fen - na pokoji hygienické potřeby a ručníky

Pokoj 4* - WIFI zone, LCD TV, minibar, sejf, kufrbox, pracovní stůl, balkon - vlastní sociální zařízení se sprchovým koutem nebo vanou, fen - na pokoji hygienické potřeby, osušky, pantofle, župany - room servis

Apartma 4* - WIFI zone, LCD TV, minibar, sejf, kufrbox, pracovní stůl, balkon - vlastní sociální zařízení se sprchovým koutem nebo vanou, fen - stylový obývací pokoj a moderní pohodlná, sedací souprava, houpací křeslo - na pokoji hygienické potřeby, osušky, pantofle, župany - room servis

Apartma 4* dvouložnicové - WIFI zone, LCD TV, minibar, sejf, kufrbox, pracovní stůl, balkon - vlastní sociální zařízení se sprchovým koutem nebo vanou, fen - stylový obývací pokoj a moderní pohodlná, sedací souprava, houpací křeslo - dvě ložnice - na pokoji hygienické potřeby, osušky, pantofle, župany - room servis


A ještě jedna informace:
Přímo v areálu Hotelu Studánka najdete přírodní amfiteátr, který je vhodný pro pořádání těch nejrůznějších kulturních vystoupení. Díky rozsáhlým prostorům, které Amfiteátr Hotel Studánka má, může sloužit nejen k přednáškám a ke školení, ale i ke koncertům, divadelním představením a dalším nevšedním aktivitám. Celková kapacita amfiteátru čítá 450 sedadel, pódium má rozměry 10 x 13 metrů, je tu i zahradní sezení s 35 místy a zázemí pro účinkující. Amfiteátr je přizpůsoben i k možnému provozu letního kina.
Zdroj: kultura.cz








































A na závěr ještě něco pro myslivce:











































V lese Včelný ve jménu sv. Huberta.
Závěr druhé dekády května byl v lese Včelný u Rychnova nad Kněžnou ve znamení svatého Huberta. Akciová společnost MATRIX ve spolupráci s východočeskou prefekturou Řádu svatého Huberta a pod její patronací pořádala slavnostní odhalení a vysvěcení sousoší "Zjevení svatého Huberta". V životní velikosti je vytvořil akademický sochař Michal Moravec z kamenické a sochařské školy v Hořicích, aby se stalo ozdobou letoviska Studánka, které velkoryse obnovila výše uvedená akciová společnost.

Svatohubertské páteční odpoledne zahájila v areálu letoviska Svatohubertská mše, kterou z pověření Biskupství královéhradeckého celebroval monsignore Josef Suchár z orlickohorského Neratova, děkan kolejiatní kapituly v Litomyšli a prezident diecesní katolické charity v Hradci Králové. Hudební doprovod mše obstaralo kvarteto Trubačů Zábřeh, zpíval zábřežský Mužský sbor Řádu svatého Huberta. Aktivními účastníky pobožnosti bylo dvacet členů Řádu svatého Huberta v čele s velmistrem Janem Františkem Votavou.

I když nad nedalekými Orlickými horami se kupila hradba tmavých mračen a znělo hřmění, slavnostní odhalení sousoší "Zjevení svatého Huberta" na zalesněném návrší nad hotelem Studánka a nad kaplí déšť nenarušil, počasí tady vydrželo. Členy Řádu sv. Huberta odhalené sousoší vysvětil duchovní Josef Suchár. Při krátkých projevech opakovaně zaznělo ocenění za to, že se i v současnosti obohacuje krajina o plastiky či obrázky, jak bývalo dříve zvykem. K upomenutí svatohubertské tradice záslužně působí firma MATRIX a její generální ředitel Ing. Libor Burian, člen Řádu svatého Huberta, čehož je novým důkazem odhalené sousoší, k němuž až do setmění vystupovali četní návštěvníci letoviska.
Zdroj: myslivost.cz

Připojeny obrázky z videa východočeské TV RTA. Video bylo natočeno 24.5.2011, kdy se akce odhalení sousoší u Studánky zřejmě konalo.

  

  

  

  


A úplně na závěr hodnocení našeho pobytu:
Přijeli jsme v pondělí 20.2.2017, nástup ve 14.00 hodin. První dojem vynikající. Paní recepční byla nejen velice příjemná a milá, ale dokonale a srozumitelně nás seznámila se všemi nutnými okolnostmi. Pokoj jsme měli v hlavní budově, všechno tedy příjemně blízko.

Využili jsme za dobu našeho pobytu bazén, vířivku, solnou stěnu, perličkovou koupel a masáž. Nikde naprosto žádný problém, všude dokonalá funkčnost, čistota a služby. Pokoj příjemný, vše potřebné k dispozici. Prostředí opravdu pěkné.

Stravování jsme měli formou polopenze, tedy snídaně a večeře v ceně, obědy bylo možno koupit v místní restauraci s dokonalým prostředím a ještě dokonalejší obsluhou. Opravdu vůbec nic nelze vytknout. A pokud jde o jídlo, myslím, že "šéf z televize" by se mohl lecčemu přiučit.

Odjížděli jsme ve středu 22.2 dopoledne s pocitem, že si poznatky z tohoto pobytu nemůžeme nechat pro sebe. A tak to dávám jako aktualitu do mého Kurýra, snad to někomu pomůže ve volbě wellness pobytu.

Připojil jsem i řadu fotek a informací, které jistě pomůžou k dokonalé představě
co to je dnešní Hotel Studánka a jeho okolí u Rychnova nad Kněžnou.

A připojujeme hodnocení počtem hvězdiček jak je zvykem:



A zde je ještě odkaz na jejich internetové stránky:

HOTEL STUDÁNKA

Jindřich Buchal.